Leren in de 21e eeuw
Hoe zorgen wij dat we kinderen voorbereiden op de samenleving waaraan zij straks deelnemen? Kinderen leven in een multimediale wereld en zijn gelijktijdig actief op verschillende platforms. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de problemen van morgen nu nog niet bekend zijn. De traditionele manier van onderwijzen vormt kinderen naar een model dat zijn oorsprong heeft in een traag veranderende wereld die voorspelbaar was. De enige constante in de huidige samenleving is echter “verandering”. Het is onze taak om de kinderen voor te bereiden op een leven lang leren in een steeds veranderende wereld. Onderzoek wijst uit dat de basisvaardigheden (kernvakken: taal, lezen, rekenen en sociaal emotionele ontwikkeling) belangrijk blijven, maar daarnaast worden andere, brede vaardigheden steeds belangrijker.
Hier geven wij vanuit onze kernwaarden vorm aan door kennisontwikkeling, het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden, door taal rondom leren en door het leren voor kinderen zichtbaar te maken. We zetten het volgende instrumentarium hiervoor in:
- Datamuren -> groepsbijeenkomsten; onderzoeksgericht werken aan doelen op groepsniveau en ontwikkeling pedagogisch klimaat
- Datamappen -> datamapgesprekken; onderzoeksgericht werken aan doelen op individueel niveau en ouderbetrokkenheid
- Coöperatieve werkvormen;actief leren en samenwerken, ontwikkeling pedagogisch klimaat
- Werken aan thema’s; vraaggestuurd en onderzoeksgericht leren in een betekenisvolle context